Startup cégek indítása

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a startup cégek. Ez nem csoda, hiszen rövid időn belül érhetünk el magas növekedést a vállalkozásunkban. De mitől is lesz egy induló vállalkozás startup vállalkozás? Hogyan tudunk startup céget alapítani?

A fiatalok körében is egyre vonzóbbá válik a vállalkozói lét, így a startup cégek alapítása is. De mikor beszélhetünk startup vállalkozásról? Mindenekelőtt szükségünk van egy olyan forradalmi ötletre, gondolatra, ami nem csak a magyar piacon állja meg a helyét, hanem globálisan hoz választ egy adott kérdésre. Fontos az innovatív gondolkodás, új technológia megalkotása, adott problémákra hozott megoldás. Nemzetközileg szükséges, hogy versenyképes és eladható legyen. A startup vállalkozásokra ugyanannyira jellemző a hirtelen siker és az ezzel járó nyereség, mint a magas kockázatvállalás és a bukás. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felmérései kimutatták, hogy startup cégek csupán 5-10 százaléka lesz igazi sikersztori, míg 40-50 százaléka nem éri meg a kétéves kort. A maradék 30-40 százalék lassan növekvő, stabil vállalkozássá alakul át.

Egy startup vállalkozás alapítása hasonló módon zajlik, mint bármely más vállalkozás indítás. Szükségünk van létesítő okiratra, ügyvéddel ellenjegyzett cégbejegyzési kérvényre. A startup vállalkozás alapításában segítségünkre lehet a Logosz Cégcsoport, akik cégalapítással, székhelyszolgáltatással és könyveléssel segítik a vállalkozókat.

A startup vállalkozásokra különleges finanszírozási forma jellemző, hiszen az elején hatalmas kezdőtőkét és befektetést igényel. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy startup vállalkozás alapításakor? A teljesség igénye nélkül nézzük meg listánkat!

Kezdeti fázisban jellemző a 3F, azaz a Friends, Family and Fools (barát, család és bolondok) anyagi támogatása. A Fools, vagyis bolondok persze nem pejoratív értelemben van itt, a motivált, tehetős magánembert jelenti, aki jelképes tulajdonrészért fektet be az induló startup vállalkozásunkba. Érdemes a barátokkal és a családdal is szerződéses alapon megegyezni, a későbbi félreértések elkerülése miatt.

Lehetőségünk van az úgynevezett akcelerátorra, ami a kezdeti fázisban segíti a startup vállalkozásokat, hogy azok minél gyorsabban fejlődést érjenek el. Egy olyan üzleti gyorsító programot képzeljünk el, ahol neves szakemberektől kaphatunk releváns visszajelzést a vállalkozásunkra vonatkozólag, illetve segítséget az üzleti tervünk, a termékünk, szolgáltatásunk tökéletesítésére. Természetesen a befektetés lehetősége is fennáll ezeknél a programoknál.

Az akcelerátorhoz hasonlók az úgynevezett inkubációs programok, inkubátorházak. Ezek a piaci versenytől távol egy nyugodt környezetet biztosítanak, ahol a vállalkozás éretté tud válni. Gondolhatunk itt a fizikai helyre is, akár egy irodára, ahol ötleteinket megvalósíthatjuk, viszont itt is fontos a szakmai segítség, illetve a befektetői szándék.

Szükséges megemlítenünk kétfajta befektetők is. Egyikőjük az üzleti angyal, aki sikeres üzletember, saját területén elismert. Anyagi segítségen kívül magas fokú szakmai támogatást is várhatunk tőle. Szívesen hagyatkozik a megérzéseire és mivel saját pénzét kezeli, így akár kockázatosabb üzleteket is megköt. Másik befektető típus a kockázati befektető. Jellemző rá, hogy nagy befektetést kaphatunk, viszont nagy részesedésért, tulajdonjogért cserébe.

Természetesen sokszor pályázatok is állnak rendelkezésre startup vállalkozás alapításakor, viszont ezekre jellemző a hosszú ügyintézés és a lassú kifizetés, ezért nem tartozik a legszerencsésebb lehetőségek közé.

Fontos megemlíteni, hogy a fiatalabbaknak lehetőségük van egyetemi körülmények között a startup világába belecsöppenni a HSUP (Hungarian Startup University Program) által. Számos magyar egyetemen két féléves képzéssel sajátíthatják el a hallgatók az üzleti élethez tartozó legfontosabb tudást.

Egy startup vállalkozás alapítása előtt érdemes alaposan körbejárni a felsorolt lehetőségeket, illetve a kockázati tényezőket, a piaci helyzetet, hogy cégünk jövője a leg optimálisabban alakuljon.